De confrontatie
za 16 februari 2019
By: Wouter
In: Stories
Tags: #verhaal #olson #utopie

  Estimated read time: 3 min.


De confrontatie

Olson zit aan tafel. Hij heeft voor zich drie jointjes, een halve fles whiskey en een paar biertjes. Het is zijn consumptie voor een avond. Hij heeft eens in een tv programma voor dikke mensen gezien dat ze dit doen om te laten zien dat iemand heel veel eet. Daar hadden ze het eten van een hele week op tafel gezet. Olson had dit ook willen doen. Al zijn drugs en drank voor een hele week op tafel leggen om te zien hoeveel dat is. Misschien zou hij dan tot een inzicht kunnen komen.

Maandag had hij het geprobeerd. Hij had de drugs gekocht en was gaan zitten. Hij besloot om de drie jointjes op te roken en morgen een dubbele portie te kopen. En om dan dinsdag niets te gebruiken zodat hij een goeie start had van zijn proces om tot inzicht te komen.

Dinsdag kocht hij een dubbele portie dope en ging met een fles whiskey aan tafel zitten. Hij gebruikte zijn portie en beloofde zichzelf morgen geen drugs te gaan kopen om zo geld uit te sparen voor een aankoop van alle drugs en drank voor de hele week. Hij beloofde zichzelf dat hij elke dag geld opzij zou leggen.

Woensdag deed hij dat ook. Hij legde geld opzij voor die dag. Het lukte hem niet om de drugs die er nog lagen niet te gebruiken, maar dat gaf helemaal niet want hij was goed bezig. Hij besloot om niet de hoeveelheid van een hele week, maar die van een halve week op te stapelen dit weekend. Dat zou hem wellicht geen heel inzicht geven, maar dan toch de helft. Daar was hij ook al tevreden mee.

Donderdag kocht Olson drugs en drank van het geld wat hij woensdag opzij had gelegd, want die dag telde niet mee. En wie had gezegd dat hij tijdens het experiment nuchter zou moeten blijven? Hij besloot om zaterdag de hele partij ineens te kopen, en morgen gewoon door te paffen en drinken. Dat zou het inzicht alleen maar scherper maken.

Die vrijdag ging Olson stappen met een paar vrienden. Het was geen avond voor experimenten, en daarbij was de vrijdag toch niet representatief want zijn consumptie van alcohol was vele malen hoger dan normaal. Gedurende de avond rookten ze af en toe een jointje, maar ze dronken tot ze niet meer konden zien.

Toen Olson die zaterdag wakker werd ging hij naar de coffeeshop, en langs de slijter. Hij zat die avond op de bank te kijken naar de drank en drugs die voor hem op tafel lagen. Drie jointjes, een halve fles whiskey en een paar biertjes. "Al met al valt het best mee, hoeveel ik gebruik", dacht hij toen hij een van de jointjes aanstak. "Ik lijk in elk geval niet op die vetzakken die zich maar vol blijven proppen tot ze er dood aan gaan. Hij legde de fles whiskey terug in het rek, die zou hij vanavond niet nodig hebben, zijn vrienden kwamen langs om bier te drinken. Pas als die weg waren zou hij kunnen overwegen naar bed te gaan met een klein slokje extra op.

Olson was blij dat hij zijn verslaving onder controle had.